Mantelzorg: Gewoon doen, of waar trek je een grens?

Inspiratie
4
minuten om te lezen
Annebet Overeem
Business Development

Ik hou me bezig met samenwerkingen bij Beep for Help en schrijf ook voor de website over overwegingen en tips voor thuis

Inhoudsopgave

Lees over mantelzorg, wat is het, hoe herken je overbelasting en hoe kun je hulp zoeken.

Mantelzorg, dat is iets wat je gewoon doet, toch? Maar wanneer gaat gewone hulp over in mantelzorg? Wanneer wordt het te veel? Ontdek hier antwoorden op deze vragen en krijg je inzicht in belangrijke vragen die mantelzorgers zichzelf kunnen stellen.

Mantelzorg is de onbetaalde en vrijwillige zorg die je verleent aan een familielid, vriend of bekende die hulp nodig heeft. Dit kan zijn langdurige zorg voor iemand met een chronische ziekte, een handicap, mentale gezondheidsproblemen of andere beperkingen. De taken en verantwoordelijkheden van een mantelzorger kunnen heel verschillend zijn, van dagelijkse hulp tot medicijnbeheer, emotionele steun of het regelen van medische afspraken. Mantelzorger word je soms onverwacht, zonder dat je er bewust voor kiest. Het kan jou net zo goed overkomen, of misschien heb je het zelf opeens nodig? Het is iets waar velen van ons vroeg of laat mee te maken krijgen. Mantelzorg wordt vaak geassocieerd met een diepe betrokkenheid in het dagelijkse leven van de persoon die zorg nodig heeft, en het kan grote invloed hebben op je eigen leven. Het begint vaak klein, en alle beetjes hulp die je aanbiedt kunnen zich opstapelen tot heel veel taken. Je doet het graag omdat je je geliefde goed kent en begrijpt wat hij of zij nodig heeft. Maar in de loop der tijd kan de zorg intensiever worden, en dat kan stress veroorzaken bij de persoon die helpt.

Wanneer is het te veel? Wanneer loop je het risico op overbelasting? Het antwoord op deze vragen is persoonlijk en kun je alleen zelf bepalen. Hier zijn de drie vragen die je jezelf kunt stellen:

  1. Hoe voel ik me, zowel emotioneel als lichamelijk, na het verlenen van hulp? Deze vraag helpt je na te denken over de impact van de zorg op jouw eigen welzijn. Besteed je te veel tijd aan de zorg? Loop je risico op lichamelijke problemen door bijvoorbeeld zwaar tillen? Of ben je zo gefocust op de ander dat je jezelf vergeet?

  1. Hoeveel tijd kan ik aan de ander besteden zonder mijn eigen verantwoordelijkheden en behoeften te verwaarlozen? Deze vraag helpt je de balans te vinden tussen de zorg en jouw eigen leven. Krijg je voldoende rust? Heb je tijd voor dingen waar je blij van wordt?

  1. Is er hulp voor mij, of kan iemand mij helpen bij het ondersteunen van mijn naaste? Deze vraag moedigt je aan om na te denken over het inschakelen van hulp en ondersteuning om je taken te verlichten en je grenzen te respecteren.

Door deze vragen te beantwoorden, kun je bewuster omgaan met jouw behoeften en grenzen. Wat wil je eigenlijk? Waar haal je vreugde uit? Deze vragen zijn essentieel, want je kunt alleen voor anderen zorgen als je eerst voor jezelf zorgt. Jouw welzijn is van cruciaal belang, want als jij dreigt om te vallen, kan dit ook de persoon die je verzorgt beïnvloeden. En het regelen van spoedhulp voor jou en je naaste is dan een stuk lastiger te organiseren.

Waar vind ik hulp? Aarzel niet om hulp te zoeken als de zorg te zwaar wordt. Vaak is er meer hulp beschikbaar dan je denkt, misschien zelfs uit onverwachte hoek. Denk eens aan lotgenotengroepen via platforms zoals Facebook, of praat met je lokale Buurtteam of huisarts. In Amsterdam zijn Platform Mantelzorg Amsterdam of mantelzorgondersteuning organisatie Markant een waardevolle bron van informatie en ondersteuning.

Beep for Help biedt een vangnet voor mantelzorgers of hun naasten.

Ben je toe aan meer ontspanning? Overweeg Beep for Help. Of het nu gaat om schoonmaken, de was doen, boodschappen doen, begeleiding naar het ziekenhuis, gezelschap of andere taken. Misschien kunnen we je helpen, zodat je meer tijd hebt voor jezelf. Of kunnen we juist jouw naaste ondersteunen, zodat jij kunt genieten van quality time. In ieder geval, we staan klaar om te helpen, want mantelzorgen doen we samen.